W zakładach przemysłu spożywczego nieodzownym elementem procesu produkcji jest proces mycia i dezynfekcji. Jest on często kosztochłonny na skutek dużego zużycia mediów. Jednocześnie w produkcji żywności wymagane jest zachowanie wysokiego poziomu czystości mikrobiologicznej.
Badania i testy prowadzone przez Climbex w obszarze składowych procesu higienizacji stref produkcyjnych mają na celu wypracowanie bardziej efektywnych metod działania. Mają przy tym utrzymać obowiązujące normy higieniczne, ale także zoptymalizować proces, redukując koszty i zużycie zasobów.
„Tylko odpowiedzialne zarządzanie procesem mycia i dezynfekcji, kontrolowanie parametrów i zmiennych może przynieść pożądane efekty, a przede wszystkim odpowiedni poziom czystości, kluczowy dla zakładów przemysłu spożywczego” – podkreśla Zbigniew Florczuk, dyrektor ds. rozwoju usług w przemyśle spożywczym w spółce Climbex. „Jako dostawca usług, oprócz wiedzy i doświadczenia, chcemy proponować klientom rozwiązania w oparciu o dane sprawdzone według konkretnej metodyki, z pomiarem wiodących parametrów tego procesu” – dodaje.
Więcej o tym, w jakim zakresie można zmieniać podstawowe parametry procesu mycia, aby uzyskać oszczędności przy jednoczesnym zachowaniu wymaganego standardu czystości przeczytasz tutaj.
Przyjemnej lektury!