Dodatki do żywności i zanieczyszczenia – bądź z nami podczas wydarzenia online

Pracownik przemysłu spożywczego w odzieży roboczej sprawdzający maszyny produkcyjne

Ochrona żywności jest kluczowym problemem dla obecnego rynku produkcji żywności. Rosnące oczekiwania konsumentów dotyczące jakości i bezpieczeństwa produktów spożywczych wymuszają na producentach, by na problem spojrzeć zupełnie inaczej, a co najważniejsze respektować te oczekiwania i im sprostać.   

Dynamiczny rozwój branży spożywczej, globalizacja oraz nacisk na masową produkcję zwiększają ryzyko występowania w produktach niepożądanych dodatków. Producenci żywności winni z dużą odpowiedzialnością podchodzić do kwestii kontroli jakości na każdym etapie produkcji – od surowców po finalny produkt. Zawsze nadrzędnym celem ma być bezpieczeństwo i zdrowie konsumentów. Trendem na rynku jest rosnąca potrzeba transparentności i stosowania naturalnych dodatków. To jednak wymaga od firm nieustannej modernizacji procesów produkcyjnych, ścisłej współpracy z dostawcami i wdrażania prewencyjnych rozwiązań, które pozwolą skutecznie zarządzać ryzykiem. Nieodzowne jest, by stale monitorować wszelkie obszary potencjalnych źródeł zanieczyszczeń żywności.

Zapraszamy do udziału w konferencji pt. „Dodatki do żywności i zanieczyszczenia – kwestie istotne dla przedsiębiorców”, która odbędzie się w formule online 22 października w godzinach 9:00-14:30.

Jednym z prelegentów będzie Zbigniew Florczuk, dyrektor ds. rozwoju usług z obszaru industrial cleaning w spółce Climbex. Ekspert wystąpi z prelekcją „Zarządzanie procesem higieny w przemyśle spożywczym. Jak stworzyć i utrzymać bezpieczne środowisko produkcji żywności?”

W wystąpieniu poruszy m.in. takie kwestie jak:

  • zasady projektowania bezpiecznego środowiska produkcji
  • optymalizacja procesu higienizacji w celu zapobiegania zagrożeniom związanym z zanieczyszczeniem żywności
  • właściwy dobór środków chemicznych
  • permanentne monitorowanie higieny, szczególnie w obszarach zwiększonego ryzyka,

Konferencja jest skierowana do wszystkich przedsiębiorstw branży spożywczej, a w szczególności do pracowników firm produkcyjnych i przetwórczych z obszarów produkcji, rozwoju, kontroli jakości, wdrożeń, a także do technologów oraz działów prawnych.

Pozostałe tematy wystąpień podczas konferencji to:

  • Stosowanie dodatków i aromatów w środkach spożywczych – Joanna Gajda-Wyrębek, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB
  • Metody analiz laboratoryjnych dodatków do żywności: przegląd wybranych technik badawczych – dr inż. Romualda Dolińska, Silliker Polska Sp. z o.o.
  • Wymagania prawne z zakresu zanieczyszczeń środków spożywczych – Andrzej Starski, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB.

Organizatorem wydarzenia jest Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców, oraz wydawca kwartalnika Food Lex.

Zapraszamy do rejestracji i udziału!